Voeding bij neuromusculaire aandoeningen
Het geactualiseerde hoofdstuk over voeding bij neuromusculaire aandoeningen (spierziekten) is verschenen in het Informatorium voor Voeding en Diëtetiek.
Drie veel voorkomende spierziekten (ALS, Duchenne spierdystrofie en Myotone dystrofie) worden kort beschreven. Zij gelden als model voor de voedingsproblematiek zoals die bij spierziekten kan voorkomen.
Bij sommige spierziekten kunnen primaire voedingsproblemen ontstaan zoals dysfagie, diabetes en vertraagde maag- en darmpassage. Een inactief, zittend bestaan kan leiden tot secundaire voedingsproblemen zoals overgewicht en botontkalking. Ademhalingsinsufficiëntie beïnvloedt de voedingsinname. Obstipatie heeft een negatief effect op een zwakke ademhalingsfunctie . Door verlies van spiermassa verandert de lichaamssamenstelling. De energiebehoefte varieert per type spierziekte.
In het hoofdstuk worden bovenstaande en andere aspecten nader uitgewerkt.